
 

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
             OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES 

 

 
 OCT  6 1999 
Mr. Douglas S. Punger 
Attorney -. 

__ 
Winston- Salem/Forsyth County Schools 
Winston-Salem, NC 27102-2513 

 
Dear Mr. Punger: 

 
This is in response to your letter of August 2, 1999, written to the U.S. Department (Department) of 
Education's Office of Special Education Programs (OSEP). Your letter requests clarification about 
whether parents of other students with disabilities, having been asked by parents of a child with a 
disability to participate as IEP team members, may be excluded from attending individualized education 
program (IEP) meetings unless they "truly have special knowledge or expertise regarding a particular 
child." The letter also expresses concern about whether an autistic child needs applied behavioral analysis 
(ABA) to receive a FAPE. 

 
The Individuals with Disabilities Education Act Amendments of 1997 (IDEA' 97), Pub. L. 105-17, 
require that once a child has been determined eligible for special education and related services an IEP 
team be convened to develop the child's IEP. The current regulation governing IEP team members sets 
forth those individuals who must be members of a child's IEP team, including parents and school 
officials. The regulations also provide that the parent(s) and public agency may invite other individuals 
who have knowledge or special expertise regarding the child. 34 CFR § 300.344(a)(6). Section 
300.344(c) of the regulations emphasizes that "[T]he determination of the knowledge or special expertise 
of any individual... shall be made by the parties (parents or the public agency) who invited the individual 
to be a member of the IEP team." Therefore, parents of an autistic child have the discretion of bringing 
other parents of autistic children as "consultants" to an IEP meeting if the child's parents believe that 
these other parents have knowledge or special expertise regarding the child who is the subject of the IEP 
meeting. The focus of attention for such individuals, as for all who are members of a child's IEP team, is 
the particular child who is the subject of the IEP meeting. 

 
The Department takes the view that IEP meetings should serve as a vehicle for constructive dialogue 
between parents and school officials. It is essential that parents be given the opportunity to participate 
meaningfully as members of the child's IEP team. In many situations, an IEP meeting can be a very 
intimidating experience for parents, even if the school encourages their active participation. Frequently, 
parents are assisted greatly at their child's IEP meetings it another person(s) accompanies them. 

 
In responding to your inquiry of whether applied behavioral analysis (ABA) should be provided to a 
child diagnosed with autism, this is determined on an individual basis by the IEP team.  Many 
educational programs provided to a child with a disability under IDEA '97 may be discussed at the IEP 
meeting. Concerns and questions regarding a child's IEP, particularly 
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whether or not he or she requires an ABA, should be addressed, to the extent appropriate, in the 
child's IEP meeting. 
 
We hope that you find this explanation helpful. If you would like further assistance, please 
contact the Office of Special Education Programs and speak with Ms. Camellia Wang at (202) 
401-1891 or Dr. JoLeta Reynolds at (202) 205-5507, or you may reach Ms. Suzy Rosen, the 
North Carolina State contact in the Monitoring and State Improvement Planning Division, at 
(800) 877-8339 ext. 202-260-3180. 
 
 

Sincerely, 
 

 
 

Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 

 
 
 
 
 
cc: Lowell Harris, Director, Exceptional Children, N.C. Dept. Public Instruction 


