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Dear 

 
This is in response to your letter of August 19, 1998, regarding the  
age of majority requirements for Part B of the individuals with  
Disabilities Education Act Amendments of 1997 (IDEA). 
 
At 20 USC 1415(m), the IDEA provides that when a child with a  
disability reaches the age of majority under State law (except for a  
child with a disability who has been determined to be incompetent  
under State law) all rights accorded to the parents transfer to the  
child. The  Office of Public Instruction (OPI) has indicated  
that under State law a youth may exercise the rights of an adult,  
including those related to educational decisions, unless guardianship  
is established, at age 18. 
 
In the documentation you provided you have requested the OPI 
to authorize you to make educational decisions for your 18 
 .  In its reply to you on , the OPI 
stated that it does not have the authority to appoint you to act for 
 at the age of majority 
 
Your letter refers to the "Special rule" concerning transfer of  
rights at the age of majority which is found at 20 U.S.C. 1415(m)(2).  
That provision specifies that if "under State law a child with a  
disability who has reached the age of majority under State law, who  
has not been determined to be incompetent, but is determined not to  
have the ability to provide informed consent with respect to the  
educational program of the child, the State shall establish  
procedures for appointing the parent. . . to represent the  
educational interest of the child." This provision does not require  
a State to have a mechanism to determine that a child of the age of  
majority who has not been declared incompetent nonetheless does not  
have the ability to provide informed consent for educational  
purposes. It merely specifies that if a State does have such  
mechanism, it must also have procedures for appointing the parent or  
if the parent is unavailable, some other appropriate individual, to  
represent the educational interest of the child. In a State that has 
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such process, the State educational agency is not obligated under  
Part B to act to seek the appointment of parent or other appropriate  
individual on request, unless that obligation is part of the State's  
own procedures. 
 
The letter to you indicated that a 
protective process related to legal guardianship is available and 
explains that process is one that individuals pursue in the State 
court of appropriate jurisdiction and that the  OPI has no 
authority to appoint you to act for  under that 
provision. The OPI indicates that this process in found at 
Section 72-5-102 of the MCA. 
 
This Office can be of no further assistance to you in this matter. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Thomas Hehir 
Director 
Office of Special Education 
 Programs 

 
 
cc:  


