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Dear Mr. Gloeckler: 
 
Thank you for your letter requesting clarification on guidance provided to the field regarding the 
administration of State and district-wide assessments to students with disabilities and the role of 
the Individualized Education Program (IEP) team relative to these assessments. We agree with 
your point that the common understanding of the terms ‘accommodations’ and ‘modification’ in 
the testing community have evolved considerably since the enactment of the Individuals with 
Disabilities Education Act Amendments of 1997.  In light of that developed understanding, you 
asked that we rescind prior Office of Special Education and Rehabilitative Services’ policy that a 
State may not require that an IEP team only choose among modifications to the administration of 
assessments that the State has determined will not change the nature of the material being tested.  
 
We agree that States must have the ability to ensure that State assessments are valid, reliable, and 
consistent with professional and technical standards, especially when the results will have critical 
consequences for the student or the school.  This is especially important, given the emphasis 
under No Child Left Behind on accountability for results.  States should provide appropriate 
direction to school districts and IEP teams on issues including the design and constructs 
measured by various required tests.  Depending on the circumstances specific to the State, such 
direction may need to include which test accommodations and modifications in administration 
are valid and which accommodations and modifications in administration would invalidate the 
assessment or part of the assessment. 
 
Section 300.347(a)(5) of the regulations implementing the IDEA provides that among other 
elements, a child’s IEP must include: 
 

(i)  A statement of any individual modifications in the administration of State or 
district-wide assessments of student achievement that are needed in order for the 
child to participate in the assessment; and  
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(ii)  If the IEP team determines that the child will not participate in a particular 
State or district-wide assessment of student achievement (or part of an 
assessment), a statement of - 

(A)  Why that assessment is not appropriate for the child; and 
(B)  How the child will be assessed. 

 
The IDEA does not prohibit a State from determining what accommodations and modifications 
in administration invalidate a test or a part thereof.  We believe that the language in 34 CFR 
300.347 (a)(5)(i) can be interpreted to mean that a child with a disability is not considered as 
participating in an assessment, for purposes of the IDEA, if he or she is given an accommodation 
or modification in administration that invalidates the assessment.  Where there are multiple parts 
or subparts of a test, accommodations and modifications in administration could invalidate some 
but not all of these test parts or subparts.  For example, reading the decoding section of a reading 
test to a student may invalidate the score on that portion of the test, but may not invalidate the 
score on other parts of the test.  Thus, an IEP team could be instructed to select only 
accommodations and modifications in administration that the State has determined will not 
invalidate the results of a particular test or portion of a test.  The determination of the 
accommodations and modifications in administration, if any, needed by each individual child 
remains an IEP team decision.  If an IEP team were to determine that an accommodation or 
modification in administration needed by a child would invalidate the test results, the IEP team 
should determine how the child can appropriately be assessed, such as through an alternate 
assessment.  
 
Since States are responsible for ensuring that appropriate accommodations and modifications in 
administration are provided, it is critical to ensure that assessments offer a wide range of 
accommodations and modifications in administration -- all those that do not change the nature of 
what is being assessed -- so that all children with disabilities for whom the regular assessment is 
appropriate are able to participate in the assessment.  The Title I regulations at 34 CFR 
§200.2(b)(2) require that the State’s assessment system must, “[b]e designed to be valid and 
accessible for use by the widest possible range of students, including students with disabilities 
and students with limited English proficiency.”  States must identify ways of ensuring that this 
requirement is met.   
 
Some States may choose not to limit the IEP team’s decisions regarding which accommodations 
and modifications in administration are available to students.  In this case, it will be important 
that guidance on accommodations and modifications in administration clearly inform IEP teams 
regarding how scores will be reported and any consequences for students or schools based on the 
teams’ decisions.  For example, if use of a particular accommodation or modification in 
administration would invalidate a child’s score on part of a test, the child may receive a score of 
zero for that portion of the test. 
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Pursuant to 20 U.S.C. 1406(e), this letter has been designated as raising an issue of national 
significance to the implementation of Part B of the IDEA.  As a result, within one year, the 
Department will be providing all States with additional written guidance as required by the 
statute.  This letter, while not legally binding, is informal guidance representing the 
Department’s interpretation of the relevant statutory and regulatory requirements in the context 
of the facts raised herein.   
 
I hope that this information is helpful.  If you have any additional questions, please feel free to 
contact Dr. JoLeta Reynolds at (202) 205-5507. 
 

 


