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This letter is in response to your letter of April 27, 2007, in which you request clarification of 
an issue addressed in the technical assistance document "Questions and Answers on Response 
to Intervention (RTI) and Early Intervening Services (EIS),” released in January 2007 by the 
Office of Special Education Programs (OSEP) to clarify the final Part B regulations 
implementing the reauthorized Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) of 2004. 
 
You ask whether, in the event a local educational agency (LEA) (in a State that leaves the use of 
an RTI model for purposes of eligibility for specific learning disabilities (SLD) to each LEA) 
decides it will use an RTI model, as opposed to a severe discrepancy model, to determine  
whether a child is eligible for special education as a child with a SLD, must every school in the 
LEA (K-12) use the RTI model for SLD eligibility determinations before any school in the LEA 
is permitted to do so?  You also ask if every school in an LEA must implement RTI for  
eligibility purposes, are there provisions in the IDEA that would allow a State and/or an LEA to 
pilot, or otherwise allow the use of an RTI model for eligibility determinations, only in selected 
schools in the State or LEA? 
 
If the use of a process based on the child's response to scientific, research-based interventions, in 
identifying children with SLD is required, then all children suspected of having a SLD, in all 
schools in the LEA, would be required to be involved in the process.  However, research  
indicates that implementation of any process, across any system, is most effective when 
accomplished systematically, in an incremental manner, over time.  If an LEA chose to “scale  
up” the implementation of the RTI model gradually, over time, as would be reasonable, the LEA 
could not require the use of RTI for purposes of identifying children with SLD until RTI was 
fully implemented in the LEA.  Therefore, it is unwise to require the use of a process based on  
the child's response to scientific, research-based intervention before implementation of that 
process has been successfully scaled up.  

 
On the other hand, if the use of a process based on the child's response to scientific, research-
based intervention, is not required but is permitted by the LEA, a school would not have to wait 
until RTI is fully implemented in all schools in the LEA before using RTI as a part of the 
identification of SLD.  That is, if the LEA is allowing, but not requiring the use of RTI, and a 
particular school, using the criteria adopted by the State for determining whether the child has an 
SLD as identified in section 300.8(c)(10), is implementing an RTI process, consistent with the 
LEA’s guidelines, it would not have to wait until RTI is implemented in all schools in the LEA 
before it could use information from an RTI process as part of the identification of children with  
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SLD. 
Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 
 
We hope you find this information responsive to your request.  Please do not hesitate to contact 
me if you have further questions or if I can be of any further assistance. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Patricia J. Guard 
Acting Director 
Office of Special Education 
    Programs 

 


